Tantra i den videnskabelige verden

Tantra i den videnskabelige verden


Er tantras virkning videnskabeligt bevidst? 

For nylig assisterede jeg til en samtale i en tantrisk gruppe, hvor nogle påstod, at der ikke fandtes videnskabelige beviser på, at Tantra ville virke helende på PTSD. 


Her er jeg nødt til at råbe højt:  For jo, der findes masser af beviser.

Min vinkel til tantra har desuden altid været den healende vinkel. I otte år har jeg arbejdet på fuld tid med den alsidige healende effekt af tantra. Interessen for at dokumentere det, startede med de kunder, der fik deres læges anbefaling til tantra behandlinger. Jeg begyndte så at undersøge, både i teori og praksis, hvordan berøring og stimulering af det perifere nervesystem kunne virke på et dybere niveau, i samarbejde med 

klientens immunforsvar og bevidsthed. Jeg har noteret og undersøgt nogle klienters evolution i deres forløb og forstået trin for trin, hvordan den healende energi, der bliver skabt i det tantriske rum egentlig påvirker både krop, sind, sjæl og forbindelsen med Ånden.


Èn ting jeg gerne vil have på det rene her, er at: når jeg siger »Ånd«, så tænker jeg ikke på noget mystisk begreb, heller ikke ånd som et religiøst begreb, men simpelthen den umiddelbare energi eller intelligens, der holder en krop levede og arbejder konstant på dens helbredelse. Ånden i denne forstand kan være mere eller mindre fjern fra kroppen, dvs. den frie vilje påvirkes af selv skadelige programmer og trossystemer, som kan gøre den såkaldte naturlige helingsproces kompleks, eller nærmest umulig.


En anden ting jeg også har erfaret er, at andre fagpersoner ligeledes har observeret dette aspekt, bare 

under forskellige navne. 

For ca. fyrre år siden i USA, Colorado, har en sygeplejerske ved navn Janet Mentgen (1) opdaget, at kærlig berøring i relation til patientbehandling gav bedre og hurtigere resultater end en kold, såkaldt professionel behandling. 

Janet Mentgen har revolutioneret den klassiske medicinske model og har hermed inkluderet en klinisk metode baseret på energibehandling. Metoden hedder ’Healing Touch’, og den er i dag anerkendt i de offentlige hospitaler over hele verden.


Desværre oplever patienter stadig, ikke kun i Danmark, at den officielle sundhedsbehandling mangler varme og hjerte forbindelse. Den misforståede professionelle måde at behandle patienter på var, og stadig er ofte, at lægen eller sygeplejersken holder fokus isoleret rettet mod det biologiske niveau. Det der glemmes »det bio-psyko-sociale perspektiv« (2) som også nogle danske læger har beskrevet og undersøgt.


Tit får jeg klienter i min klinik som bliver sendt af en læge, der har indset, at vedkommende simpelthen mangler kontakt med sin egen krop, eller bevidsthed ift. egne sanser. Ifølge klienter føltes det som om der ingen forbindelse er mellem krop og sind. Et udsagn fra en klient lyder således:  »jeg kan ikke mærke min egen krop, jeg ved ikke engang længere, om jeg stadig er et seksuelt væsen«.


I slutningen af 1970´erne kunne forskeren George L. Engel se og undersøge dette fænomen, og pointerede, at menneskelige adfærd må forstås og håndteres i samspillet mellem livets alsidige dimensioner. 

Det er derudover velkendt, nævner forskerne (2), at i sygdomstilfælde kan et meningsfuldt sexliv,hjælpe både patient og partner til at håndtere den nye og krævende situation, da berøring er essentielt for ens psykiske velbefindende.

Tantriske teknikker og øvelser er den bedste måde at genoptræne denne energi, som egentlig er den primære skabende energi i alt der levende. I den tantriske parterapi for eksempel, kan de to elskende lære hvordan den erotiske kommunikation kan genskabes og udvikles. 

Mange af de par jeg har arbejdet med i Life Embrace, har lært hvordan gnisten kan tændes igen, og dette har reelt bidraget til en positiv udvikling i deres parforhold.

Tantra som alternativ healingsmetode giver også tit fantastiske positive resultater til klientens helingsproces. 


I min klinik har jeg assisteret klienter som lider af ADD, PTSD, OCD, sklerose, fibromyalgi, Madsam syndromet samt en del andre lidelser. Jeg har haft de bedste resultater med lidelser, der generelt ikke har en tydelig årsag i den videnskabelige verden, men der hvor det perifere nervesystem virker skadet, dog uden at 

kunne hverken måles eller medicineres.


Tænk gerne på tantra som et paraplybegreb, der kan indeholde flere metoder som Healing Touch, Meditation på flere niveauer, Zoneterapi, healing samtale, Kranio Sakral og massage. Alt efter hvad behandleren har lært, kan behandleren benytte flere elementer ift. den enkelte klientes behov.

Tantra blev opdaget som healende metode, og den har også udviklet sig siden i takt med tiden, med afsæt i  

forskellige kulturer, ny viden, empiri med udgangspunkt i klienternes personlige behov. 


Jeg ved ikke hvordan mine kolleger ser på det, men de fleste jeg kender, anvender tantra fra et lignende perspektiv.

Jeg er bevidst om, at selv i den postmoderne verden, der påstår at være ekstremt inkluderende, at tantra som begreb stadig i dag stadig afføder en del løftede øjenbryn og rynken på næsen. 

Jeg vil påstå, at denne tilgang er grundet uvidenhed om, hvad tantra egentligt er, og hvad tantra rent faktisk kan.

Jeg påstår hermed ikke, at Tantra er for alle. Men den er tilgængelig for alle, dvs. at alle har mulighed for at opleve, og undersøge, hvor alsidig og effektiv tantra kan være på en del niveauer ift. den personlige psyke, som endnu ligger udenfor den officielle videnskab.

Tantra kan betragtes som den reneste form for kærlighed til en selv, ens krop, ikke ift. kroppens udseende, men som det sansende 'hylster', vores ånd/sjæl består af. Og, som den reneste form for kærlighed mellem to mennesker, som elskende. 

Berøring består ikke blot af sensual, ej heller seksuel berøring. Berøring er for os mennesker essentiel for vores velbefindende, andres berøring vel og mærket. Det der sker via berøring, er nemlig, at berøring udløser oxytocin, dopamin, serotonin og beta-endorfin, som understøtter ens fysiske og psykiske helbred. 

Jeg læste for nylig om en undersøgelse på plejehjem, der viser at det ofte går hurtigt ned ad bakke med helbredet på plejehjem, for dem der har mistet en livsledsager og netop lider af hudsult. Videre i samme bog, står der også noget om, hvordan nedlukningen under corona pandemien, har påvirket utallige individer, fordi pludselig kunne vi ikke kramme hinanden. Desuden, hvordan mange blev negativt påvirket af, den manglende taktile og emotionelle stimuli berøring giver, som så rent faktisk kom til at udgøre en sundhedstrussel i sig selv. Dermed står det, måske mere nu, end nogensinde før, klart, at berøring spiller en uhyre vigtig rolle ift. vores generelle trivsel, som ikke bør undervurderes. 

Antallet af folk, der oplevede symptomer på angst eller depression steg med hele 11 % under pandemien, grundet mangel på fysisk berøring! (kilde 3)

Dermed bliver tantra heller ikke blot for dem, der lider af PTSD, par, der ikke længere kan genskabe kemi i soveværelset, men det er for alle, der lider af både lidt eller meget hudsult. Ung som gammel. Single, som par. Alle!


Det er derfor nu min pligt, som erfaren behandler af tantra at rejse spørgsmålet: ’er det ikke på tide, at vi anerkender værdien af en kompleks og effektiv metode som Tantrisk healing? Og betragte den som fortjent?’.


Litteraturliste


1   https://www.youtube.com/results?search_query=healing+touch+therapy+about+Janet+Mentgen


2   Krop, sygdom og seksualitet, Christian Graugaard, Bo Møhl, Preben Hertoft


3. ’falske sandhder i livet’ Morten Albæk (side79-81)





EDIT PAGE

Næste

Alt om mig og praktikken








Forrige
Forrige

Lad os snakke om Chakras

Næste
Næste

Alt om mig og praktikken